18.4.2011 Da Capo 3/3

Da Capo -sarja 3/3 18.4.2011
Risto Matti Marin tulkitsee kahteen kertaan Charles-Valentin Alkanin teoksen Sinfonia pianolle

Charles-Valentin Alkanin teos Sinfonia pianolle kuullaan Risto-Matti Marinin tulkitsemana kahteen kertaan. Välissä juodaan kahvit ja keskustellaan. Juontajana pianisti Kiril Kozlovsky.

Charles Valentin Alkanin elämä päättyi erikoisesti. Kerrotaan, että kirjahylly kaatui hänen päälleen, kun hän tavoitteli sen ylimmältä hyllyltä Talmudia, juutalaista perinnekokoelmaa. Tarinan todenperäisyys jäänee ikuisesti hämärän peittoon. Sitäkin varmempaa lienee se, että Alkan intohimoisena kirjojen ystävänä ”vietti suuren osan elämästään kirjahyllyn alla”, kuten eräs hänen tuttavansa asian ilmaisi.

Ai, että kuka kumman Alkan? No, hän oli ranskalainen pianisti ja pianomusiikin säveltäjä, Chopinin ja Lisztin aikalainen, jonka nimeä saati sävellyksiä ei meillä Suomessa ole monikaan kuullut. Alkan kuului aikansa huippupianisteihin: jopa Liszt piti hänen taituruuttaan lyömättömänä. Hän sanoi, että Alkan oli teknisesti paras pianisti, jonka hän oli koskaan nähnyt. Alkan osasikin ladata etydinsä niin täyteen soittoteknisiä vaikeuksia, että voi nähdä ”pianistisia painajaisunia”.
Charles-Valentin Alkan (30. marraskuuta 1813 – 29. maaliskuuta 1888) syntyi Pariisissa juutalaiseen perheeseen. Hänen isänsä toimi musiikinopettajana. Alkan eli lähes koko elämänsä syntymäkaupungissaan. Hän teki vuosina 1833–1834 yhden konserttikiertueen Englannissa ja vieraili 1840-luvulla kerran Metzissä.
Alkan pääsi 6-vuotiaana Pariisin konservatorioon opiskelemaan pianon ja urkujen soittoa. Hänen ensimmäiset sävellyksensä julkaistiin vuonna 1828. Opiskeltuaan Alkan aloitti uransa pianistina ja pianonsoiton opettajana. Myöhemmällä iällään Alkan keskittyi säveltämiseen. 1850-luvun jälkeen hän esiintyi enää harvoin.
Melkoista ilotulitusta on jo sinfonian ensimmäinen osa rätisevine sointuryöppyineen. Sävelkieli tuo paikoitellen mieleen Schubertin ja Chopinin, mutta viittaa yllättäen myös tulevaisuuteen: Skrjabiniin, joka Alkanin kuollessa vuonna 1880 oli vasta kahdeksanvuotias. Surumarssiksi otsikoitu toinen osa on hirtehinen sävelkuva, toista maata kuin Chopinin pianosonaatin jalopiirteinen ja aidosti harras surumarssi. Kolmannen osan kiihkeätä pääjaksoa tuskin tunnistaa menuetiksi; sen lempeämpi, kansanlaulunomainen trio-jakso tuo Schubertin ohella mieleen myös Mendelssohnin.

Risto-Matti Marin
haastattelijoina: Kiril Kozlovsky ja Ilari Nummi

Liput 10/7 €
Lippuvaraukset:
posti@kulttuurikirkko.net
050-3649962