Aistikylpy, mahdollisuus jokaiselle

Sain uuden ja ihmeellisen tilaisuuden tutkia liikkeen, kuvan, tekstiilin, musiikin, oppimisen ja esiintymisen mahdollisuuksia, kun Aitoon koulutuskeskuksen silloinen rehtori Seppo Rinne vuonna 2012 kutsui minut työskentelemään Aitoon erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden kanssa. Mukana kanssani työtä kehittämässä oli biologi Outi Nummi ja työskentelymme otsikkona olivat aistit. Saimme työtilaksemme hurmaavan Lyylin tuvan,

Aistikylpy. Aitoon koulutuskeskuksen opiskelijoiden esitysvierailu Pitskun Kulttuurikirkossa 2.10.2014.

jossa työskentelimme kahden viikon ajan yhteensä kymmenen päivää klo 8-16. Kävimme välillä ruokalassa syömässä ja iltapäiväkahvit keitimme Kertun johdolla klo 14.00, joka päivä. Perehdyimme kaikkiin (näkö, kuulo, tunto, haju, maku, tasapaino) aisteihin. Työstimme aisteja metsässä, veden äärellä silmät kiinni maistellen ja kuunnellen, tanssien ja laulaen. Maalasimme ja kirjoitimme, tunnustelimme ja kerroimme toisillemme pahasta olosta ja kuinka se voi muuttua hyväksi. Jälkimmäisen viikon jälkeen meillä oli ensimmäinen Aistikylpyesitys. Esiintyjiä oli kymmenen ja niin myös osallistujia yleisön puolella. Kullakin esiintyjällä oli oma yleisöihmisensä, josta hän piti huolta. Halusimme viedä katsojat aistien maailmaan, muistoihin ja tuoksuihin. ”Järvirivistä”, maisteluhetkeen, jossa maut paljastettiin liikkein. Ratkiriemukkaan ”Selkärankajenkan” myötä  pohtimaan , jos olisin kukka, niin mikä kukka olisin. Pyysimme yleisöä sulkeaan silmänsä ja kuljimme yleisön ympärillä soittaen heille lempeää musiikkia. Laitoimme heidän kämmenelleen ruusun terälehtiä ja laskimme kolmeen, jolloin kaikki avasivat silmänsä ja heittivät ruusun terälehdet ilmaan.

Esiinnyimme Aitoossa, Luopioisissa, Pälkäneellä, Helsingissä ja Tampereella. Kehitysvammaliiton koulutuspäivässä Helsingissä Aistikylpyläiset kouluttivat kehitysvammalana ammattilaisia aistityöskentelyyn ja Tampereen koulutuspäivässä he kouluttivat omaishoitajia ja kotiavustajia. Jokaisesta Aistikylvyn erityistä tukea tarvitsevasta löytyi aivan ainutlaatuinen herkkyys esiintyjinä sekä kouluttajina.

Aistikylpy toteutettiin myös Keskuspuiston Ammattiopiston Porvoon toimipisteessä uusien oppilaiden kanssa,jouden persoona ja erityistaidot määräsivät rakenteen ja muodon. Silloin työskentelyymme Outin ja minun lisäkseni tuli myös äänitaiteilija Leena Häkkinen.

Aistityöskentely on työpajana lyömätön kaikkien erityisryhmien kanssa työskennellessä ikään katsomatta. Olen erityisen kiinnostunut sen laajentamisesta myös ikäihmisten kanssa työskentelyyn ja yhteisöjen kehittämiseen.