CV Päivi Järvinen

Olen Päivi Järvinen ja syntynyt Tampereella 3.4. 1962.
Kolmenkymmenen Helsingin vuoden jälkeen palasin kotiseudulleni Tampereen Pispalaan. Minulla on kaksi aikuista lasta. Työskentelen edelleen freelancerina moniaistisesti ja monitaiteisesti, esittävän taiteen eri muodoissa ja erilaisten ryhmien kanssa.

page1image60400784

Koulutus
1981                Ylioppilas Tammerkosken lukio
1982-1983     Lempäälän kotiteollisuuskoulu, kankaankudonnanosasto
1983-1988    Teatterikorkeakoulun tanssitaiteenlaitos, Tanssitaiteen maisteri
1995-1996    Teatteri-ilmaisun ohjaajan erikoistumisopinnot
2003-2006  CREATE-Suomen luova kehotyöskentelykoulu, Shindo kouluttaja-hoitaja
2006             Pienyrityskeskuksen yrittäjäkoulutus
2014-2016    Terveys Qigong ohjaajaopinnot Kauko Uusoksa ja Tsumura Sensei
2016              Suomalainen Eroseminaariohjaaja-koulutus Marianna Stolbowin johdolla
2020              Lääkehoidon perusteet (2op) Metropolia amk
2021 -2024   Museologian perusteet Jyväskylän avoin yliopisto (25op)

Työ opettajana (verkostoituminen, esiintyminen, taiteidenvälisyys, tanssi, liike, improvisaatio, ohjaaminen, koreografia)
1988 –  Valmistuttuani Teatterikorkeakoulun tanssitaiteenlaitokselta olen toiminut pedagogina niin lapsille kuin aikuisille tanssikouluissa, teatterin ja tanssin lyhytkursseilla, työpajoissa, Taideyliopiston Sibelius Akatemian Kansanmusiikin aineryhmässä sekä Taideyliopiston teatterikorkeakoulun ja Sibeliusakatemian täydenkoulutus-keskuksissa. Toimin myös Taideyliopiston kouluttajana sekä Helsingissä että Seinäjoella. Monitaiteisuus ja moniaistisuus ovat työni ytimessä.

Työ koreografina
Olen toiminut koreografina teattereissa Suomessa ja Ruotsissa sekä oopperatuotannoissa Tampereen Oopperassa, Suomen Kansallisoopperassa ja Göteborgin oopperassa. Olen tehnyt omia koko illan tanssiteoksia ja ohjannut niitä mm. Tanssiteatteri Mobitalle (nyk.Tanssiteatteri MD). Olen tehnyt koreogafiaa lukuisille kansanmusiikin solisteille ja yhtyeille mm. Värttinä, Ketsurat, ILO-ensemble. Duo Mitrejn kaikkiin teoksiin olen tehnyt koreografiat. Koronan kohottamat 2020-sarjaan tein toteutin kaksi teosta ”Out of the box” koreografina ja ”Puusta pudonnut” tanssijana.

Työ näyttämöohjaajana ja Liikkuvat kuoroteokset
Olen ohjannut liike-ääniteoksia lukuisille pienkokoonpanoille, niin näyttelijöile, tanssijoille kuin muusikoille. Olen tehnyt liikkuvia kuoroteoksia vsta 1997. Yhteensä parikymmentä. Niistä ohjelmistossa jatkaa edelleen Marjukka Riihimäen johtaman Philomelan ”Suden Aika”(säv. Tellu Turkka), jota on esitetty ympäri maailmaa yli 200 kertaa.  Trondheimilaiselle Tove Ramlon johtamalle Cantus kuorolle olen ohjannut neljä teosta, joista kolme Nidaroksen keskiaikaiseen katedraaliin. Liikkuva kuoroteokseni ”Susinartut 1918- naisvankien laulut elävät” valmistui 2018 ja se kiersi 14 esityksellä sisällissotamme kuudella paikkakunnalla vuonna 2019. Syksyllä 2021 tein Philomelan ”Talvihalla” kappaleeseen toiminallisen ikäihmisille ja liikuntaesteisille suunnatun videokoreografian. Viimeisin tilallinen konserttiohjaus ”Naisen kavutarina” Philomelalle Paavalin kirkkoon Tellu Turkan sävellyksiin 10.11.2022.

Työ esiintyjänä
Olen esiintynyt pitkään jo paljon ennen ammattikoulutustani, niin tanssijana, näyttelijänä kuin juontajana. Muusikko Timo Väänäsen kanssa meillä on DUO MITREJ- niminen esitysryhmä. Tanssimme, laulamme, soitamme. Olemme tehneet viikon-kahden vierailuja hoivalaitoksiin. Ollessamme Saaren Kartanon residenssissä huhtikuu 2014 jatkoimme lyhytelokuvasarjaamme. Äänisuunnittelija Leena Häkkisen kanssa muodostamme Pohjoinen Vesi ryhmän, jonka keskiössä on taiteen ja tieteen yhdistäminen.Vesi Kertoo, moniaistinen näyttelymme on vieraillut Helsingin lisäksi myös Porvoossa Galleria Vanha Lappalaisen talossa. Olen näytellyt lyhyissä rooleissa TV- tuotannoissa, mainoksissa, että elokuvissa (mm. Äideistä parhain ohj. Klaus Härö) ja olen ääninäyttelijänä Maija Isolasta kertovassa dokumenttielokuvassa 2021, Maijan äänenä.

Työ ikäihmisten, erityistä tukea tarvitsevien ja maahanmuuttajien kanssa
Olen tehnyt taidetyötä ikäihmisten kanssa jo vuodesta 2011, silloin PAKU-hankkeessa. Kiersimme työparini kanneltaja Timo Väänäsen kanssa pitkäaikaisosastoilla Pirkanmaan Senioritaloissa (Kangasala, Luopioinen, Lempäälä). Teimme asukkaiden huoneisiin lyhyitä intensiivisiä tuulahduksia 2-3 kertaa jokaiselle. Tärkeää oli luottaa siihen, että asukas kuulee jollain aistillaan, ei välttämättä korvillaan. Tunnelma oli aina intensiivinen vaikkei kohtaaminen olisikaan ollut verbaalinen. Kohtasimme myös työntekijät ja annoimme heidän nauttia musiikin ja tanssin kosketuksesta kahvitauollaan. Vuosina 2017-2021  työskentelin Helsingin Diakonissalaitoksen hoivakodeissa Pitäjänmäellä. Teimme yhteisötyöntekijä Terhi Pajusen kanssa riemukkaita asukkaita osallistavia tapahtumia. Oli hienoa saada usean vuoden ajan kohdata talojen asukkaita ja tutustua heihin pitkällä aikavälillä. Vuonna 2022-2023 Philomela-kuoro antoi minulle mahdollisuuden työskennellä sekä Roihuvuoren Senioritalossa ja Afasiakeskuksessa. Olen tehnyt työtä ohjaajana ja sosionomin sijaisena kehitysvammayksiköissä niin Helsingissä, Porvoossa, Lohjalla (2020-2021) kuin Aitoossa. Aitoon koulutuskeskuksessa kehitin yhdessä biologi Outi Nummen ja erityistä tukea tarvitsevien kanssa ”Aistikylpy”- nimisen koulutus- ja esityskokonaisuuden. Työparini kuvataiteilija Maarit Myllysen kanssa kehitämme opetuskokonaisuutta ”Kuva- ja Liike maahanmuuttajien suomenkielen oppimisen tukena”. Siitä pilottikokeilu toteutettiin Hgin työväenopistossa syksyllä 2021. Kehitystyö jatkuu edelleen.Vuosina 2022-2023 olin monitaiteisessa ”Sellaisena kuin olen” työryhmässä (musiikki Eero Savela; kuvataide Anne Siirtola;  liike & tanssi & esiintyminen  Päivi Järvinen) kokonaisuudesta vastaavana taiteilijana Karkkilassa erityista tukea tarvitsevien päivätoiminnassa. Työskentely päättyi maaliskuussa 2023.

Pitskun Kulttuurikirkko 2007-2020
Perustimme elokuvaohjaaja Ilari Nummen kanssa kotiimme Helsingin Pitäjänmäelle kulttuurikeskuksen vuonna 2007. Käynnistimme yhdistyksen Pitskun Kyläkirkon Kulttuuriyhdistys ry ja aloitimme monitaiteisen kehitystyön, josta loimme taidetta ja tiedettä yhdistäviä moniaistisia esityksiä sekä uusia esitysmuotoja. Päämääränä tarjota lähiyhteisölle ja koko Helsingille sekä kaikille kiinnostuneille sisällöltään korkeatasoista musiikkia, kuvataidetta, tanssia, teatteria ja tiedettä. Yhteisöllisiä tapahtumia oli paljon mm. kynttilän kastajaiset, kauneimmat joululaulut ja kyläjuhlat. Työskentelyn pääotsikoita olivat ”Taide arjen parantajana”, ”Kohtaamisia yli rajojen” ja ”Ilo”. Kolmentoista vuoden aikana Kulttuurikirkossa oli n. 500 konserttia ja esitystä sekä 13 näyttelyä konserttigalleriassa. Salissa on vieraillut yli 17 000 vierasta. Vuoden 2014 syksystä toimin yksin talon taiteellisena- ja toiminnanjohtajana ja edelleen päätuottajana.Vuonna (2020) lähinnä radikaalisti vähentyneiden avustusten ja talon ylläpitokulujen vuoksi Pitskun Kulttuurikirkon toiminta lakkautettiin ja siirryin jatkamaan uraani edelleen freelancer taiteilijana, kouluttajana ja yhteisöllisyyden vahvistajana.

Palkinnot ja luottamustehtävät
1993 Kritiikin kannukset Suomussalmiryhmälle, jonka yksi perustajajäsenistä (1990) olen 2008 – 2016 Pitäjänmäen peruskoulun vanhempaintoimikunnan puheenjohtajana
2012 – 2016 Pitäjänmäen peruskoulun johtokunnan puheenjohtajana

Julkaisuluettelo
2005 – 2006 Kantelelehden kolumnistina
2013 – 2015 SULASOL-lehden LIIKKUVA KUORO-artikkelit
2010 OMAKIRJA ISBN 978-952-93-0502-5, Kolmen peruskoulun yhteinen sana- ja   kuvataidekirja
2013 Duo Mitrej FOKUS-lyhytelokuvasarja 2013, nähtävissä mitrej.maanite.fi
2013  Ajan kulusta,YLEn Radioateljeelle,Timo Väänänen-Leena Häkkinen- Päivi Järvinen
2014  Duo Mitrej Saaren sarja 9 lyhytelokuvaa 2014, nähtävissä mitrej.maanite.fi
2014 Oma Kirja Ääniteos 2014, Pitäjänmäen peruskoulun 3. luokkien kanssa, työryhmä   Timo Väänänen-Leena Häkkinen- Päivi Järvinen