Pitskun Kulttuurikirkko

Kohtaamisia yli rajojen

Kulttuurikirkko on keidas metropolissa, keskellä vanhaa kylää. Talossa on tehty, nähty ja koettu monenlaista. Syksyllä 2019 yhdeksänkymmentä vuotta täyttävä rakennus on sulkenut sisälleen monta inhimillisen elämän ulottuvuutta.Se on rakennettiin kyläkirkoksi ja yhteisötaloksi, mutta muuntui matkan varrella lastentarhaksi ja opiskelija-asuntolaksi, neurologian hoito- kuntoutus- ja tutkimusklinikaksi, kiuastehtaaksi, venekorjaamoksi ja lopulta yksityiskodiksi.  Talo on saanut elää onnellisten tähtien alla: sen historia kertoo paljon hyvää ihmisten välisistä kohtaamisista.

Vuonna 2006 tila laajeni tanssitaiteilija Päivi Järvisen ja teatteriohjaaja Ilari Nummen johdolla heidän kodistaan myös kulttuurikeskukseksi. Samalla ympyrä sulkeutui, talo tuli jälleen myös alkuperäiseen yhteisölliseen käyttöön. Konsertteja ja muita esityksiä on ollut siitä lähtien yli 450 ja taiteilijoiden olohuoneessa on käynyt runsaat 17 000 vierasta.

Kulttuurikirkkoon syntynyt harrastustoiminta on ollut runsasta. Toiminnan ytimeksi on noussut taidetta ja tiedettä yhdistävä, kaikkia aisteja koskettava ja jokaisen kanssakuulija-kokijan hyväksyvä ilmapiiri sekä innon ja läsnäolon merkitys jokaisessa hetkessä.